The Australian Aviation Theory Forum is a place for student pilots to ask questions, discuss CASA theory exams and share knowledge about RPL/PPL, CPL, IREX and recreational aviation study.

John Heddles
@john-heddles
Customer
Famed Member
Joined: May 14, 2016
Last seen: Oct 29, 2026
Topics: 2 / Replies: 988
Reply
AGK

One still needs the information I alluded to previously. Without that, there is not enough information to answer the question without a lot of added...

7 years ago
Reply
AGK

Presumably your supply was 100 rather than 100LL ? See (a) did you check the release note specification to make sure that the paperwork and th...

7 years ago
Reply
TODA

Answer back from the CASA airports engineering guru - [color=blue][i]Firstly, the comment in the current MOS 139, para 5.2.2.1 (b) about stopway no...

7 years ago
Forum
Reply
TODA

Ah, thanks for that, very much ... I don't recall having seen that report before. I'll have a read tomorrow over coffee. [i](How fine to see tha...

7 years ago
Forum
Reply
TODA

Again - caveat - I am not an aerodromes expert, although I have 50-odd years of playing in the Industry. Some observations - (a) have sent a que...

7 years ago
Forum
Reply
TODA

[color=blue][i][b]To my mind, the local rule (MOS 5.2.2.1 b) only applies when a "stopway is not involved".[/b][/i][/color] .. even if it explicitl...

7 years ago
Forum
Reply
TODA

[The legislation links are not working at the moment so I'm having to rely on memory, so there may be some minor details to change ..] (a) MOS 139 ...

7 years ago
Forum
Reply
TODA

[i][b][color=blue]but the last sentence of that same paragraph goes on to say[/color][/b][/i] One could write a book identifying all the inconsiste...

8 years ago
Forum
Reply
TODA

Have another look at 5.2.2.1.(b) - the stopway, necessarily, HAS to be included in the bit between the TORA head (end of the runway, generally) and EO...

8 years ago
Forum
Reply
TODA

[color=blue][i][b]A simple answer to a vague question.[/b][/i][/color] Indeed .. but, necessarily, must be incorrect as it is inconsistent with the...

8 years ago
Forum
Reply
TODA

[color=blue][i][b] a "stopway" hasn't been given the status of being able to be considered as a "clearway" ..[/b][/i][/color] More by inference. C...

8 years ago
Forum
Reply
TODA

Stewart, [color=blue][i][b]1300m[/b][/i][/color] That's a distractor based on TORA - displacement (1350-50) which is irrelevant to anything much...

8 years ago
Forum
Reply
TODA

First, have a read of Chapters 5 and 6 in this document - Caveat - I'm not an airports expert but the general approach would be in keeping with the ...

8 years ago
Forum
Reply
Echo Seat Weights

Following on from Bob's comments (in my fussy engineer/designer manner) - [i][b]You can safely assume[/b][/i] If Bob has determined that from t...

8 years ago
Forum
Reply
Echo Seat Weights

I would need to see the question to answer in detail. However the standard empty weight, presumably, includes seats. If this is the case, and ...

8 years ago
Forum
Page 44 / 66