The Australian Aviation Theory Forum is a place for student pilots to ask questions, discuss CASA theory exams and share knowledge about RPL/PPL, CPL, IREX and recreational aviation study.

Notifications
Clear all

Permissible Unserviceblilties

1 Posts
1 Users
0 Reactions
2,668 Views
(@user595)
Active Member Customer
Joined: 10 months ago
Posts: 7
Topic starter  

Hi again Bob,

Taken from CAO 20.18 (the important bits)

10.1 - Charter or RPT - all instruments must be serviceable before takeoff unless:

(a) approved by CASA [i]or[/i]
(b) is a permissible unserviceablilty and set out in the minimum equiplment list [i]or[/i]
(c) CASA has approved the flight [i]or[/i]
(d) passeneger convenience only

10.1A - Private or Aerial Work - must not be operated under the IFR unless:

(b) (i) all instruments are serviceable [i]or[/i]
(ii) CASA has approved the flight

10.2 then says:

Where a flight is conducted under with unserviceable instruments or equipment under the provisions of paragraph [i]10.1 or 10.1A [/i]...prominently placarded or removed from the aircraft.

In the book on page 2.4 it states for private or aerial work we cannot just placard the unserviceable equipment we have to remove it. Is this because 10.1A (b) doesn't have the paragraph about it being a permissible unserviceablilty?

In other words, why can we not just placard for private/aerial work. I thought para 10.2 was saying we could do either?
Is paragraph 10.2 only referring to any permissible unserviceablilty providing it is not on the minimum equipment list and not referring to the bit about the CASA approval for the flight to continue?

Confused.



   
Quote
Share: